Povinné označovanie potravín

Európska komisia zhromažďuje materiály pre správu o povinnom označovaní potravín, ktorá musí byť predložená Európskemu parlamentu a Rade najneskôr do decembra 2014. Správa bude analyzovať potrebu nových právnych predpisov týkajúcich sa povinného označovania potravín.

V správe sa preskúma potreba spotrebiteľa byť informovaný, povinné uvádzanie krajiny alebo miesta pôvodu a analýza nákladov a prínosov zo zavedenia takýchto opatrení, vplyv na vnútorný trh a medzinárodný obchod.
Na jednej strane je snaha prostredníctvom prieskumu identifikovať nedostatočne výkonné oblasti v označovaní potravín a na druhej strane získať návod na najlepšie možné spôsoby riešenia. Tieto revízie pravdepodobne vyústia do nových legislatívnych opatrení.

Táto analýza pokrýva celý dodávateľský reťazec: od výroby surovín až po ich predaj spotrebiteľovi, vrátane potravín dodávaných zariadeniami spoločného stravovania, kde sa rozlišujú tri kategórie: nespracované potraviny, jednozložkové výrobky a prísady, ktoré predstavujú viac ako 50% potravín. Dotazník je anonymný. Všetky zhromaždené údaje budú považované za dôverné a prezentované iba v súhrnnej podobe.

Cieľová skupina

Konzultácia je zameraná na malé a stredné podniky z odvetvia potravinárstva. Do skúmania neboli zahrnuté mäso, mliečne výrobky (keďže sú predmetom iných prieskumov) a produkty, na ktoré sa vzťahujú osobitné právne predpisy vyžadujúce povinné označovanie ich pôvodu (med, čerstvé ovocie a zelenina, nespracované ryby, olivový olej, víno, vajcia, hovädzie mäso a produkty z hovädzieho mäsa a nespracované mäso z ošípaných, oviec a hydiny). Jedná sa o príležitosť pre firmy poskytnúť cenné vstupy a ovplyvniť smer budúcich legislatívnych iniciatívy EÚ o označovaní pôvodu potravín. Online dotazník

Zber údajov prebieha do 28.5.2014.

 
  24.4.2014 | Autor: sekcia Podpora podnikania v EÚ | Spätná väzba MSP ... | zobrazené: 2235 krát | Zdieľajte na facebooku