Sieť Enterprise Europe Network pomáha malým a stredným podnikom prekonať krízu COVID-19

V súvislosti s pandémiou koronavírusu sa malé a stredné podniky na celom svete snažia poradiť si s problémami, ktorým v súčasnosti čelia. Ich priority sa posunuli a ich potreby sa zmenili. Sieť Enterprise Europe Network, ktorá im pomáha plávať v týchto neznámych vodách, ukazuje, o čom je odolnosť.

Všetci vieme, ako COVID-19 zmenil našu realitu a život, pretože vieme, že sa javí ako vzdialená spomienka. Náhle a rozsiahle zmeny, ktorým teraz čelíme, nás prinútili rýchlo sa prispôsobiť nevídanej situácii. To platí rovnako pre malé a stredné podniky, ktoré sa snažia udržať nad vodou a prispôsobiť sa súčasnej kríze. 

Obchodné prekážky, prerušené dodávateľské reťazce, naliehavá potreba nájsť nových klientov, získať prístup k financovaniu a znovuobjaviť samých seba, náhly prechod z kancelárskej práce na virtuálne pracovné metódy. Tomu čelia spoločnosti od začiatku pandémie a sieť Enterprise Europe Network im pomáha prekonávať tieto výzvy. 

Spoločnosti z celej Európy ťažia z podpory siete počas krízy. Partner talianskej siete Veneto Innovazione podporil JONIX srl, taliansky SME, ktorý vyvíja riešenia sanitácie a dekontaminácie vzduchu. Vďaka školeniu o priemyselných odborných znalostiach poskytnutým partnerom tesne pred vypuknutím bola spoločnosť JONIX schopná vytvoriť očakávaný počet zariadení na jeden rok v priebehu jedného mesiaca. 

Maltský partner Malta Enterprise umožnil spoločnosti Blokkx Ltd otvoriť nové trhy pre svoju inovatívnu súpravu na samočinné testovanie COVID-19. Vďaka spolupráci s gréckym partnerom, spoločnosťou PRAXI Network / FORTH, mohla spoločnosť Blokkx Ltd zvýšiť svoje príjmy tým, že grécky SME predal svoju súpravu a zároveň uviedol na nový trh vysoko žiadaný a ľahko použiteľný produkt. 

Vo Švédsku pomohol sieťový partner Invest in Skåne svojmu klientovi Hygiene of Sweden nájsť obchodné príležitosti v Číne. Spoločnosť vyrába vysoko kvalitné výrobky na hygienu rúk 100% bez alkoholu, ktoré chránia proti COVID-19. Taliansky partner Unioncamere Calabria podobne pomohol spoločnosti GMED PHARMA nájsť nových distribútorov na Slovensku, v Katare, na Malte a vo Vietname pre ich antiseptické a germicídne gély na ruky. 

Tieto dve spoločnosti, Gimoto a Lavgon, sa rozhodli previesť svoju výrobu na výrobumasiek na tvár. Za týmto účelom požiadali o podporu sieťového partnera CNA Lombardia, ktorý im poskytol jasný obraz o právnych predpisoch a druhoch masiek, ktoré môžu vyrábať. 

Vďaka spolupráci s belgickými partnermi uviedla sieť na trh platformu „Care & Industry together against CORONA“. Združuje aktérov v zdravotníctve, priemysle, akademickej sfére a štátnej správe v Európe a ponúka trh, ktorý zodpovedá požiadavkám na výrobky, služby, partnerstvá a investície. Za menej ako dva týždne sa zaregistrovalo viac ako 280 organizácií a zverejnilo sa asi 500 príležitostí. Do dnešného dňa sa počet príležitostí zvýšil na 1 092. 

Solidarita medzi MSP a zúčastnenými organizáciami bola hlavným prínosom. Ako príklad poslali čínski sieťoví partneri so sídlom v Čcheng-tu kontakt na zamestnancov EASME, aby ponúkli 10 000 masiek, ktoré EASME ponúkol piatim bruselským nemocniciam. 

Vypuknutie COVID-19 skutočne zmenilo spôsob, akým sieť podporuje malé a stredné podniky. Napríklad partner Slovinskej siete Jožef Stefan Institute uskutočňuje návštevy spoločnosti vo virtuálnom priestore prostredníctvom zdieľania obrazovky a chatu. Konzorcium EEN Ouest - Francúzsko využíva odborné znalosti spoločnosti Photonics Bretagne k vytvoreniu špeciálneho spravodajcu COVID-19, ktorý pomáha spoločnostiam pri hľadaní riešení, ako čeliť pandémii. V Albánsku začala sieťová obchodná a priemyselná komora Tirana (CCIT) diskutovať s epidemiológmi a virológmi v krajine s cieľom uskutočniť online školenie pre členské podniky, aby sa zabránilo šíreniu vírusu na ich pracoviskách. 

Záväzok, vytrvalosť, tímová práca a efektívne využitie odborných znalostí z medzinárodného obchodu v kombinácii s miestnymi znalosťami. Toto sú piliere podporujúce prácu siete Enterprise Europe Network v súčasnej kríze. Hovoria, že každý mrak má striebornú "podšívku" a Sieť a jej partneri sa všemožne snažia, aby táto "podšívka" svietila o niečo jasnejšie.
 
  17.9.2020 | Autor: Enterprise Europe Network | O Enterprise Euro... | zobrazené: 704 krát | Zdieľajte na facebooku