Umelá inteligencia pre riadenie pracovníkov: riziká a príležitosti pre BOZP

Používanie systémov riadenia pracovníkov založeného na umelej inteligencii môže pomôcť pri navrhovaní zdravých a bezpečných pracovných miest a pracovísk, ale môže pracovníkom priniesť aj riziká, ako je zintenzívnenie práce, strata kontroly nad prácou a dehumanizácia.

Nová správa uvádza riziká a príležitosti systémov riadenia pracovníkov založeného na umelej inteligencii pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci. Správa obsahuje analýzu štatistických údajov z prieskumu 2019 ESENER a vychádza z prehľadu literatúry a rozhovorov s odborníkmi. V nadväznosti na prehľadovú správu k danej téme skúma aj možné preventívne opatrenia, pričom sa zdôrazňuje potreba prístupov zameraných na človeka a „prevencia prostredníctvom návrhu“ s cieľom zabezpečiť zdravie, bezpečnosť a pohodu pracovníkov.

Zistenia dopĺňajú dva strategické dokumenty, ktoré uvádzajú odporúčania na pomoc pri riešení rizík a navrhujú preventívne opatrenia.

Prečítajte si správu a zhrnutie Umelá inteligencia pre riadenie pracovníkov: dôsledky pre bezpečnosť a ochranu zdravia pri práci

Prečítajte si informačné materiály Umelá inteligencia pre riadenie pracovníkov: riziká a príležitosti a Umelá inteligencia pre riadenie pracovníkov: preventívne opatrenia

Prečítajte si ďalšie publikácie o nových formách riadenia pracovníkov

Ďalšie informácie o projekte Digitalizácia práce

 
  11.8.2022 | Autor: Enterprise Europe Network | BOZP | zobrazené: 274 krát | Zdieľajte na facebooku