Usmernenie č.1 k výzve KaHR-21SP-1301 a UPOZORNENIE

Cieľom Usmernenia č. 1 k Výzve na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok je spresniť definície, resp. postupy popísané v dokumentoch vydaných v rámci Výzvy na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok.

Usmernením sa v plnom rozsahu nahrádzajú dokumenty:
  • Príručka pre žiadateľa v rámci výzvy na predkladanie žiadostí o NFP kód KaHR–21SP–1301; 
  • Príloha č. 15a ŽoNFP – Krycí list správy z energetického auditu; 

Usmernenie platí dňom zverejnenia na stránkach Ministerstva hospodárstva SR. Žiadateľom, ktorí vyplnili formuláre v pôvodnej verzii a už podali svoje žiadosti o NFP vykonávateľovi, bude umožnené, v prípade, ak to bude relevantné, doplniť požadované údaje, ktoré sa upravujú týmto usmernením. 

Taktiež si dovolíme informovať vás o UPOZORNENÍ v súvislosti s pripravovanou novelou zákona č.309/2009Z.z. o podpore obnoviteľných zdrojov energie a vysoko účinnej kombinovanej výroby (ďalej len „zákon o OZE a KVET“) a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

"Upriamujeme pozornosť žiadateľov na skutočnosť, že v prípade schválenia novely zákona o OZE a KVET v znení, v ktorom je novela predkladaná na schválenie do Národnej rady Slovenskej republiky, žiadateľ, ktorému bude poskytnutá investičná podpora z podporných programov financovaných zo zdrojov štátneho rozpočtu na výstavbu, rekonštrukciu alebo modernizáciu zariadenia na výrobu elektriny z OZE, resp. výrobu elektriny vysokoúčinnou kombinovanou výrobou, nebude oprávnený na získanie podpory v zmysle § 3 ods. 1 písm. b) a c). Táto skutočnosť sa vzťahuje na zariadenia uvedené do prevádzky po 31. decembri 2013 t.j. od 1. januára 2014."

Žiadatelia/výrobcovia energie, ktorí získajú podporu prostredníctvom získania nenávratného finančného príspevku, teda z prostriedkov Európskej únie ako aj štátneho rozpočtu SR, tak nezískajú podporu spočívajúcu v:
  • odbere elektriny prevádzkovateľom regionálnej distribučnej sústavy, do ktorej je zariadenie výrobcu elektriny pripojené za cenu elektriny na straty, 
  • doplatkoch,

Novela zákona má zásadný vplyv na vypracovanie finančnej analýzy a celkovej doby návratnosti zrealizovanej investície. 
Návrh novely zákona o OZE a KVET v znení, v ktorom je novela predkladaná na schválenie do Národnej rady Slovenskej republiky je dostupná na: http://www.rokovania.sk/File.aspx/ViewDocumentHtml/Mater-Dokum-156554?prefixFile=m_
Všetky potrebné informácie nájdete na stránke www.siea.sk, ako aj na stránke www.mhsr.sk a prípadné otázky prosím posielajte na fondy@siea.gov.sk.
 
  7.8.2013 | Autor: sekcia Poradenstva a vzdelávania | INÉ VÝZVY | zobrazené: 2509 krát | Zdieľajte na facebooku