Podpora podnikateľských aktivít v cestovnom ruchu

Ministerstvo hospodárstva Slovenskej republiky vyhlásilo dňa 12. septembra 2014 výzvu na predkladanie žiadostí o nenávratný finančný príspevok na podporu podnikateľských aktivít v cestovnom ruchu v rámci OPERAČNÉHO PROGRAMU KONKURENCIESCHOPNOSŤ A HOSPODÁRSKY RAST.

Dátum vyhlásenia: 12.9.2014
Dátum uzávierky: 11.12.2014

Cieľom poskytnutia pomoci je vytváranie podmienok pre rast konkurencieschopnosti cestovného ruchu prostredníctvom zvýšenia kvality a komplexnosti poskytovaných služieb cestovného ruchu s celoročným využitím, a v rámci toho obnova a rozvoj kultúrneho, historického a prírodného dedičstva súvisiaceho s aktivitami cestovného ruchu.

Oprávnenosť žiadateľa
Oprávnenými žiadateľmi sú subjekty zo súkromného sektora - fyzické alebo právnické osoby podľa § 2 ods. (2), písm. a) a b) zákona č. 513/1991 Z. z. Obchodného zákonníka v znení neskorších predpisov, ktoré sú registrované na území SR a ktoré plánujú realizovať jednotlivé druhy oprávnených projektov a spĺňajú ďalšie podmienky stanovené v rámci výzvy.

Dátum vzniku
Oprávnenými žiadateľmi sú podnikateľské subjekty registrované na území SR najneskôr k 1. 1. 2012.

Intenzita pomoci

Miesto realizácie projektu Veľkosť podniku   Maximálna intenzita pomoci %
Západné Slovensko (mimo Bratislavského kraja)  Mikro a malý podnik   60%

Stredný podnik   50%
Stredné a Východné Slovensko Mikro a malý podnik   70%
  Stredný podnik   60%

Celkové oprávnené výdavky na projekt nesmú presiahnuť hodnotu 1 mil. EUR. Celkové výdavky na projekt nie sú obmedzené. 
Výška pomoci na projekt nesmie byť nižšia než 20 000 EUR. Maximálna výška pomoci na projekt predložený v rámci tejto schémy nesmie presiahnuť 200 000 EUR v súlade s ďalšími podmienkami definovanými vo výzve.

Oprávnené projekty a oprávnené aktivity
Oprávnenými projektmi sú projekty zamerané na zatraktívnenie (skvalitnenie a/alebo rozšírenie) služieb cestovného ruchu poskytovaných:
- v strediskách cestovného ruchu a/alebo
- v existujúcich objektoch a zariadeniach cestovného ruchu
s celoročným využitím, a to prostredníctvom realizácie minimálne jednej z nasledujúcich aktivít:
1. výstavba nových objektov a zariadení cestovného ruchu (podľa písm. b. – h.);
2. rozšírenie (prístavba, nadstavba, zväčšenie) existujúcich objektov a zariadení cestovného ruchu (podľa písm. a. – h.), pričom výsledkom nesmie byť vytvorenie nových ubytovacích kapacít;
3. modernizácia a/alebo rekonštrukcia:
i. existujúcich objektov a zariadení cestovného ruchu, 
ii. iných nehnuteľností za účelom ich využívania ako objektov alebo zariadení cestovného ruchu (podľa písm. b. – h.), ktoré v minulosti neslúžili na poskytovanie služieb cestovného ruchu, pričom výsledkom nesmie byť vytvorenie nových ubytovacích kapacít, ale skvalitnenie poskytovaných služieb;
4. obstaranie dlhodobého hmotného a nehmotného majetku, ktorý je využívaný na poskytovanie služieb cestovného ruchu (podľa písm. i. – j.). (bližšie informácie vo výzve)

Oprávnené výdavky
Oprávnenými výdavkami v rámci tejto výzvy sú výdavky vynaložené v súvislosti s realizáciou oprávneného projektu na:
- obstaranie dlhodobého hmotného majetku definované v písm. a), ods. 2, § 22 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov ako samostatne hnuteľné veci, t.j. nákup strojov, prístrojov a zariadení určených pre zvýšenie atraktivity objektov cestovného ruchu. 
Oprávnenými výdavkami na účely obstarania uvedeného dlhodobého hmotného majetku je obstarávacia cena strojov, prístrojov a zariadení definovaná podľa § 25 ods. (6) písm. a) zákona o účtovníctve;
- investície do dlhodobého nehmotného majetku predstavujú výdavky na obstaranie programového vybavenia počítačov. Oprávnenými výdavkami na účely obstarania uvedeného dlhodobého nehmotného majetku je obstarávacia cena definovaná podľa § 25 ods. (6) písm. a) zákona o účtovníctve. Podiel výdavkov na obstaranie dlhodobého nehmotného majetku nesmie presiahnuť 25 % z celkových oprávnených výdavkov na projekt. 
- stavebné práce, t.j. investície do:
  • rekonštrukcie, modernizácie a rozšírenia objektov a zariadení cestovného ruchu, 
  • výstavby nových objektov a zariadení cestovného ruchu.
Všetky potrebné informácie a prílohy TU
 

Prílohy

Výzva [  PDF - 189,3 kB]
  17.9.2014 | Autor: sekcia Poradenstva a Vzdelávania | INÉ VÝZVY | zobrazené: 2668 krát | Zdieľajte na facebooku